Swisha gåva

1236333165

Bankgiro

SEB: 5159-1121

Foto: Annica Ögren

”Det värsta är att det börjar bli kallt”

Adolf 61 år gammal har fått medialt fokus som en av de äldre hemlösa pensionärerna i Stockholm. Tro det eller ej så bor han utomhus mer eller mindre, på taket till ett båthus sovandes i en sovsäck.

När man träffar Adolf Arbelius är det hjärtskärande för mindre. Sviterna från stroke gör vardagen mer kämpig för Adolf som hemlös.

Skälet till att Adolf är hemlös är från en seperation med sin fru som fick behålla bostad med barnen. Sviterna från stroke har gjort att Adolf inte längre kunde arbeta som brunnsborrare och bygglasttekniker. Förtidspension förblev alternativet och korttidsboenden till tak över huvudet. Det har dock inte räckt hela vägen med tanke på inkomsten.

Det värsta är att det är kallt inne i båthuset likaså. Men, det är fast mark vilket är bra säger Adolf Arbelius i intervjun från Metro. Adolf är en av de hyfsat nytillkomna besökarna på Vid din sida:s soppköp där man för en gångs skull kan få spendera några timmar inomhus. Få lite mat och värme samt de kläder som man för närvarande saknar.

Tro det eller så träffar Adolf en kamrat från Tekniska högskolan som också är pensionär och hemlös. Men för allt i  världen, väntar dessa två herrar på gulaschsoppa som en idrottsförening sponsrar med.

Grundaren Jeanette Höglund berättar att de äldre är hårt ansatta. Att få stå och gå dagar i ända, att aldrig riktigt få spendera minst 8 timmar i liggande läge. Tar stryk på kroppen vilket ger sig i utryck med svullna ben, fötter, variga sår etc, etc.

Foto: Annica Ögren

Foto: Annica Ögren

 När temperaturen sjunker till så låga nivåer som långt under -0 grader Celcius blir vardagen olidlig på flera sätt. Därutöver blir det svårare att hålla hygienen och hällsan utan tillgång till det mest basala faciliteter, säger Jeanette Höglund.

Jeanette Höglund som är grundare av Vid din sida och driver soppköket berättar att vissa hemlösa pensionärer har ungefär 4 500 kr i inkomst och vissa 7 000 kr. Totalt har organisationen lyckats hjälpa 7 personer med permanent boende sedan starten 2016.

 

VID DIN SIDA stockholm

Vid din Sida är en organisation som hjälper våra äldre svenska hemlösa pensionärer samt fattigpensionärer.

Vi driver ett soppkök 2 dagar i vekcan där vi ger mat, värme, samtal och kärlek.

Behoven är stora med tanke på att de är äldre pensionärer. Kropparna är sköra och många utav dem är sjuka.

Per-Olof är en av de hemlösa pensionärerna som varhemlös i 9 år. Vollontärer från Vid din sida har sett till att Per-Olof har fått ett hem.

 

Läs även

Jeanette har vigt sitt liv åt hemlösa pensionärer

1236333165 Läs merSEB: 5159-1121facebookinstagramJeanette Höglund har vigt sitt liv åt att hjälpa hemlösa pensionärer och fattigpensionärer. Nu är hon nominerad till Min lokala söderortshjälte i Farsta. En oktoberkväll 2016 fick Farstabon Jeanette Höglund se en man...

Guldhjulet 2019 – Vid din sida

1236333165 Läs merSEB: 5159-1121facebookinstagram"Guldhjulet 2019 till Vid din sida"Föreningen Vid din sida vinner Guldhjulet 2019! Guldhjulet är en organisation som årligen delar ut pris till organsiationer som jobbar m ot diskriminering och förtryck. Årets...

Ingen pensionär ska behöva sova på parkbänk

1236333165 Läs merSEB: 5159-1121facebookinstagram"Jeanette Höglund med stöd från Kjell Bergqvist"En målgrupp som tidgiare inte har synts till, inte hörts eller märkts har fått rampljuset på sig. Jeanette Höglund har gjort så att hemlösa fattigpensionärer vet att de...