fbpx

Vid Din Sida är en organisation som ändrat livet för många äldre och fattiga. Det vi gör är inga konstigheter: soppkök, utdelning av kläder och tvål, hotellnätter, SL-kort och hjälp med begravningskostnader.

Vi vet vilken skillnad det här gör för människor. Vi vet vad en natt på hotell betyder för en människa som inte haft råd att sova i en säng på länge. Vi ser vad en skål soppa gör för en gammal människa som är hungrig.

Dem vi hjälper är människor som slitit under många år. De har inte räknat med ett liv i lyx och överflöd på gamla dar. Men – de har ändå trott att de ska kunna äta sig mätta och få ett liv som är värdigt i vårt rika samhälle. Tyvärr har det inte blivit så för alla.

Det är en skam för vårt rika land.
Jag törs säga att Vid Din Sida gjort stor skillnad för många människor. Den tacksamhet jag mött kan inte beskrivas med ord.

Men – nu försöker främlingsfientliga personer att ta vår organisation som gisslan, ställa grupp mot grupp, för att nå mål som är ljusår ifrån det jag och Vid Din Sida står för. Samtidigt försöker krafter på den extrema vänsterkanten att attackera – och därmed försvaga oss. De som riskerar att betala priset för attackerna är fattiga pensionärer. Dem som vår organisation ska finnas till för.

Jag är ingen politiker. Det har inte varit helt lätt att gå från mitt gamla jobb som ordningsvakt i tunnelbanan till att vara talesperson för Vid Din Sida. Jag är inte van att prata politik. Men nu måste jag också försöka.

Jag blir förtvivlad när extremvänstern hoppar på mig och påstår att jag är främlingsfientlig. Tanken att Vid Din Sida skulle göra skillnad på folk och folk är absurd. Det finns, törs jag säga, inga som helst konkreta exempel för att underbygga den allvarliga anklagelsen.

Även om jag inte kan politik särskilt bra så känner jag igen främlingsfientliga personer när jag ser dem. Till er som försöker att utnyttja vårt arbete för att säga nej till invandring säger jag: lämna oss ifred. Jag blir förtvivlad och arg över hur ni försöker att utnyttja oss för att sprida hat och det främst av två skäl:
Jag brinner för alla människors lika värde. Det spelar självklart ingen roll vilken religion en människa har eller varifrån han eller hon kommer. Om det inte lät som en klyscha skulle jag berätta om många av mina vänner som är födda i andra länder, en del av dem har en annan hudfärg än min. För mig är det något jag inte ens funderar över.

Vi har fått kastat i ansiktet att SD-ledaren Jimmie Åkesson talat vid ett av våra möten 2019. Det stämmer. Det var en manifestation dit alla var inbjudna, lekman som politiker. På plats fanns också företrädare för Moderaterna och Socialdemokraterna. Alla politiska partier på plats erbjöds att tala. Moderaternas och Sverige-demokraternas representant tackade ja. Jag önskar så att också företrädare för andra politiska partier på plats hade gjort det och berättat vad de vill göra för fattiga pensionärer. Vid Din Sida behöver ju stöd från politiken så att fattiga pensionärer äntligen kan få ett värdigt liv.

Vid Din Sida har ingen koppling till något politiskt parti. Vi vill att ALLA partier ska se de fattiga gamla och hjälpa dem, göra något. För dem som inte känner oss så väl finns risk att intrycket av oss blir fel när svansen, de främlingsfientliga, extremvänstern försöker att utnyttja våra sociala kanaler för sina politiska syften genom att skriva hatiska texter.

Det gör att vi måste lägga orimligt mycket tid på att rensa bort deras inlägg. Vi skärper därför nu våra rutiner för att hålla rent och ännu tydligare visa att främlingsfientliga personer inte har något att hämta hos oss. Tyvärr riskerar det att ta tid från vårt uppdrag att hjälpa gamla, men det är nödvändigt.

Jag hoppas att jag med detta inlägg har klargjort hur vidrigt vi tycker att det är att Vid Din Sida blir tagen som gisslan från främlingsfientliga och utsätts för oschysta påhopp från extremvänstern.

Vi behövs vid soppköken, vid utdelning av kläder, tvålar och hotellnätter. Det är vad jag hoppas att vi kan lägga vår kraft på under 2021 och många år framöver – att hjälpa fattiga äldre, som slitit ett helt yrkesliv, till en värdig tillvaro.

Jeanette Höglund, grundare Vid Din Sida